2011. június 25., szombat

Csúcs Európai Kártalanítási Központ: Te is közlekedsz!

Csúcs Európai Kártalanítási Központ: Te is közlekedsz!

Te is közlekedsz!

Te is közlekedsz!

Miért mondom ezt, hát azért, mert közlekedésünk közben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a másik közlekedőt.
Én magam is sokáig kocsival jártam szinte a wc – re is. Bizony sokszor voltam türelmetlen, aztán mostanra úgy alakult az életem, hogy a kocsin kívül járok biciklivel, gyalog, két település között is, ahol nincs kiépített gyalogút. Azon kívül motoros biciklivel, motorral, lovas kocsival, és tömegközlekedési eszközzel.

Nos, hogy ezt miért írtam? Csak azért mert mindegyik közreműködőjeként vannak eltérő dolgok, amiben ha toleránsak vagyunk egymáshoz, akkor kevesebb a baleset, és a családunk nem a kórházi, vagy a gyászhírt hallja.

Továbbá vannak betartandó óvintézkedések is az egyes közlekedési szereplők részéről.

Had kezdjem a sort a legvédtelenebbel, akiket sokszor autós berkekben puhatestűeknek titulálunk. A gyalogosokkal. Mit tegyünk, és mit ne tegyünk.
Mivel gyalogosan vagyunk kitéve a legtöbb veszélynek, vigyázzunk magunkra!

Tehát mit csináljunk? Hogyan közlekedjünk? Avagy mit ne tegyünk?
Lakott területen belül.

-         Körülnézés után, ha úgy ítéljük meg, hogy át tudunk menni, határozott léptekkel tegyük. Ne ugráljunk, lépkedjünk előre – hátra. Ez a bizonytalankodás a legrosszabb. Ha ilyet tapasztalunk, gyerek, idős, sérült ember esetében segítsük Őt. Mi is vagy akár melyik családtagunk kerülhet hasonló helyzetbe, egy másodperc alatt.
-         Hosszú a kocsisor, és mi át akarunk kelni? Nézzünk ki egy távolabbi autót, és jelezzük neki szándékunkat, egy kézmozdulattal, amit lehetőleg szemkontaktus is kövessen, majd határozott tempóban menjünk át, és természetesen akár mosolyogva, köszönjük meg. Nem kerül semmibe és hamarabb át engedik az embert.
-         Álló jármű mögül ne lépjünk ki hírtelen, meggondolatlanul.
-         A megkülönböztetésüket használó járművek előtt ne akarjunk átfutni, tartsuk tiszteletben. Gondolj arra a családtagod is lehet benne, illetve iparkodhat az Ő érdekében is.
-         Ha lehetséges várjunk egy picit, míg nem egyedül kelünk át. Lámpa nélküli kereszteződésekben, amikor szinte minden autó előtt megy át egy gyalogos, ez igen kellemetlen. Ha nem is az autós pénztárcáját nézed, a benzinfogyasztásban, nézd azt, hogy fogyóban van és baj lehet a hiányából, továbbá, hogy te tüdőzöd a bűzét.
-          A kis ívben kanyarodó autó elsőbbséget kell, hogy adjon nekünk, ezt sem mindig kell kihasználnunk az előbb említettek okán.
-         Autók között több sávos úton ne cikázzunk, ne haladjunk az úttesten, ők sem haladnak a járdán.
-         Folyamatos kocsisornál, példának okáért Budapesten a több sávos körutakon ne akarjunk átkelni.
-         Kisgyermekeinkkel mindig szabályosan, biztonságosan közlekedjünk! Gondoljunk rá, hogy ez rögződik a kis agyába, és ha mi nem ezt tesszük, hiába papolunk a helyes közlekedésről neki, amikor egyedül van, minket utánoz, és mehetünk a kórházba, vagy intézhetjük a temetését.
-         Lámpás kereszteződésekben minden esetben várjuk meg a zöld jelzést, és csak akkor induljunk el.
-         Ha sokáig zöld, vagy már sárga ne induljunk el, mert nem biztos, hogy átérünk.
-         Vasúti átjáróban, a pirosan villog, és vagy a félkar le van, engedve ne menjünk át. Beakadhat a lábunk, vagy megcsúszhatunk a síneken, és a vonat nagyon erős.
-         Sötétedéskor, szürkületben világos ruhát hordjunk, vagy valamit, ami láthatóvá tesz minket. Vagy erőteljesebb karmozdulatokkal közlekedjünk az úttesten.


Lakott területen kívül:

-         Ha van járda, vagy ösvény, bármi, ami nem az úttest azon közlekedjünk.
-         Ahol nincs semmilyen gyalogos közlekedési lehetőség, minden esetben a szembeforgalom sávjába kutyagoljunk.
-         Sötétedéskor, a szürkület beálltával minden esetben vegyünk fel fényvisszaverő csíkos ruhát, mellényt, mert az autós nem lát, és ha fényszórózik, elvakít minket is, az esetlegesen szembejövő autót, és kész lehet a baj, baleset.
-         Ne az úttest közepén haladjunk, és különös figyelmet fordítsunk arra, hogy semmi kép ne lógjunk át a másik sávba.
-         Amennyiben többen közlekedünk, tegyük ezt libasorban, különösen, ha látjuk a szemben jövő autót, vagy érzékeljük, hogy velünk egy irányban halad egy jármű.
-         Ha lovas kocsival haladnak el mellettünk ne tegyünk hirtelen mozdulatot, és ne kiabáljunk, mert megijedhet a ló és elsodorhat, eltaposhat, felborulhat a kocsi. Különösen igaz ez, ha kiscsikó is van.
-         Ha kisgyerek van velünk, mindig az úttest belső oldalán haladjon, és ha érzékeljük, az autóközlekedést fogjuk meg a kezét.
-         Csoportban gyerekekkel közlekedve, a gyerekek a felnőttek fogják közre, libasorban. Elöl is és hátul is felnőtt legyen.
-         Ha mi is lámpával közlekedünk, ne vakítsuk el sem egymást, sem a másik közlekedőt, autóst, motorost, stb.

Mindezeket a szabályokat betartva, baleset ér, keress meg, hiszen cégünk azért alakult, hogy a közlekedési balesetek vétlen, vagy kisebb részben vétő áldozatainak hathatós pénzügyi segítséget tudjon elérni, egy hazánkban még kevésbé ismert Uniós jogszabály alapján.

Bővebben az régebbi bogbejegyzésben tájékozódhatsz vagy keress az elérhetőségeimen.

Földiné Csúcs Mária EuKK munkatárs.
Telefon: 06-70- 521-6304
Skype: foldi.tiborne1